Fotografen Christian Andersson får ofta frågan: ”Åh, vilken fin kamera. Den måste ta fantastiska bilder?” Senaste gången någon började ett samtal med den frasen var hans svar kort och vänligt: ”Ja, det gör den.”

Svaret är faktiskt att dåliga kameror kan ta fantastiska bilder, eller rättare sagt: Duktiga fotografer kan ta fantastiska bilder oavsett vilken utrustning de använder. De flesta kameror tar inga bilder alls, utan låter fotografen sköta det.

Det är faktiskt inte kameran som sätter gränserna. Visst, vissa kameratelefoner har en del tekniska begränsningar, men de flesta tips om hur man tar bättre bilder är allmänna och fungerar oavsett kamera.

Tio tips för att bli en bättre fotograf med mobilen:

1. Våga gå nära motivet.

2. Välj vad som måste finnas med i bilden istället för att försöka få med allt.

3. Ha tålamod. ”En bild anländer som en snigel men försvinner snabbt som blixten.” Om du vet var något kommer att hända ska du placera dig där i god tid.

4. Kom ihåg att vissa kameratelefoner tar bilden först när fingret släppt avtryckaren. 

5. Håll kameran stilla. Om du tar bilder inomhus utan blixt är detta jätteviktigt för att få en bra skärpa. Luta dig mot en dörrkarm eller en stol för att få stöd.

6. Låt inte ditt motiv belysas av flera ljuskällor med olika temperaturer, t.ill exempel varm glödlampsbelysning och kallt utomhusljus. 

7. Hitta en ”ren” bakgrund. Vid porträttfotografering är det viktigt att inte låta bakgrunden stjäla för stor uppmärksamhet. Undvik att ha saker som sticker upp bakom en persons huvud.

8. Försök att fånga äkta känslor i dina bilder. 

9. Var social när du tar bilder. Bagatellisera situationen och tryck av när motivet inte är berett.

10. Sist men inte minst, det bästa rådet som till och med proffsfotograferna tillämpar: Ta en massa bilder eftersom det ökar dina chanser att få några som är riktigt bra.