Det finns över 2,5 miljoner blinda och ytterligare 26 miljoner med synnedsättning i Europa. I samarbete med Claria lanserar Doro nu två smartphones anpassade för blinda. Lanseringen är ett steg in på en ny marknad, för att skapa vardagsteknik tillgänglig för alla.

Doro, marknadsledande inom enkla och användarvänliga mobiltelefoner, inleder ett sammabete med prisbelönta Claria. Resultatet är två nya smartphones, anpassade för blinda eller personer med synnedsättning. De båda modellerna Doro 820 Claria och Doro 820 Mini Claria går i linje med Doros övriga portfolio och är designade för att skapa tillgänglighet för alla, oavsett behov. Lanseringen innebär att Doro tar ett steg in på en ny marknad. Först ut är ett antal länder i Europa, därefter följer eventuellt en lansering i Norden.

Claria (fd Telerion) är en prisbelönt utvecklare av mobila tjänster för personer med synnedsättning. De nya lanseringarna bygger på Doro Liberto® 820 respektive Doro Liberto® 820 Mini och ärver dessa telefoners ergonomiska utformning, med fysiska knappar och starkt och tydligt ljud. Clarias lösning är dels ett taktilt hölje med upphöjningar på skärmen som ger användarna referenspunkter och dels ett 100 procent talande användargränssnitt som hjälper och guidar användaren genom funktioner steg för steg. Dessutom kan telefonens kamera fungera som ett intelligent öga. Bland annat kan telefonen läsa upp texter med hjälp av teckenigenkänning, samt identifiera och läsa upp färger - något som är praktiskt vid till exempel klädinköp.

– 90 procent av alla med synnedsättningar är över 65 år. Doro är marknadsledande inom telefoner för seniorer och tillsammans med Claria gör vi den fantastiska vardagstekniken, som en smartphone är, tillgänglig för ännu fler. Vi tycker inte att vare sig ålder eller synkapacitet ska hindra något från att vara en del av den digitala världen, säger Camilla Nilsson, marknadschef på Doro AB.

Doro har tidigare belönats med Stevie Wonders pris "Wonder Vision Award" för sina produkter. Samarbetet med Claria förstärker ytterligare möjligheten att kunna erbjuda tillgänglig vardagsteknik.

– Vi är väldigt stolta över vårt nya samarbete med Doro. Kvalitén i Doros produkter, kombinerat med en stark kommersiell kraft ger oss möjligheten att accelerera den internationella utvecklingen av våra produkter och förbättra livet för blinda världen över, säger Loïc Dubié, Claria.

På tisdag eftermiddagen belönades dessutom Doro med priset Global Mobile Award i kategorin "Best Device for Mobile Accessibility & Inclusion" för sin smartphone Doro Liberto® 820 vid Mobile World Congress 2015.

* Siffror från The World Health Organisation, 2010