Fick du en smartphone/smart telefon i julklapp eller känner du att det är nu dags att ge sig ut i den digitala världen? En lättanvänd smartphone som klarar av e-post och internet är ett fantastiskt verktyg för att hålla kontakten med nära och kära och sköta vardagsbestyr. Här delar Camilla Nilsson, marknadschef på Doro, med sig av fem tips för en lite enklare start på ditt nya digitala liv.




1. Surfa smart, satsa på Wifi!

Använd Wifi istället för mobilnätverket när du surfar och dra nytta av alla de gratis nätverk som finns på caféer och på hotell, tåg och flyg. Använder du wifi behöver du inte oroa dig för kostnader eller att surfpotten ska ta slut. Extra smart är att använda Wifi utomlands, då det ofta är höga avgifter på datatrafik. Passa därför på att hålla utkik efter ställen som erbjuder Wifi så att du kan ta en kaffe och samtidigt leta upp nästa sightseeingplats på kartan eller skicka en bild till barnbarnen.

Tänk på att: Om du har ett abonnemang med surf så uppdaterar din smartphone e-post och appar automatiskt. Därför är det en god idé att alltid ha dataöverföringen avstängd när du är utomlands. Inställningen för det heter "dataroaming" och finns under "Mobilnät". Om du skulle behöva koppla upp dig när du är utomlands, är det bara att leta upp ett ställe med Wifi, eller tillfälligt slå på dataöverföring igen.

Så gör du: Gå in på "Inställningar", sedan "Mobildata" och tryck på "Mer…". Se till att "Dataroaming" inte är ibockad.



2. Var lagom social i sociala medier

Facebook är ett socialt nätverk som hjälper dig att hålla kontakt med nya och gamla vänner, barn och barnbarn. Men ibland kan det vara lätt att glömma att det som läggs upp i sociala medier kan delas vidare och sparas. Det kan vara bra att tänka på innan du lägger upp allt för roliga bilder från julfester och släktmiddagar.

Tänk på att: Du kan själv bestämma vilka som ska kunna se det du delar. Facebook har sekretessinställningar som låter dig styra det - exempelvis så att bara dina vänner ser det du lägger upp.

Så gör du i Facebook-appen: Klicka på menysymbolen uppe till höger (tre vågräta streck) och därefter på "sekretessgenvägar". Välj sedan vilka som ska se ditt innehåll och vilka som ska kunna kontakta dig.


3. Var extra uppmärksam på konstiga mail med bifogade filer och länkar

E-post är ett jättebra sätt att hålla kontakten med nära och kära, skicka julkort eller dela med sig av bilder och dokument. Om du är en nybliven e-postanvändare kommer du snart märka att du får mail från både företag och ibland från okända personer. Mycket är reklam och du kan alltid avanmäla dig från reklamutskick. Ofta finns det information i själva mailet hur du gör.

Tänk på att: Var lite extra uppmärksam på mail som ser konstiga ut, eller om en okänd person eller ett företag frågar efter uppgifter som kontonummer eller koder. Tänk även på att inte klicka på länkar eller bifogade filer om du inte vet vem som har skickat dem.


4. Med en smartphone kan du både vara mer spontan och påläst

De flesta av oss har vid det här laget använt telefonen till att köpa saker, få teknisk support och boka tid hos både tandläkare och frisörer. Det som är bra med en smartphone är att du även kan leta upp platser, telefonnummer och få kartor via appar och internet, var du än är. På så vis kan du enkelt leta upp närmsta restaurang, söka efter en adress till en god vän eller kanske leta upp tester och recensioner på en vara du funderar på att köpa under tiden du står i butiken.

Tänk på att: Om du har missat ett samtal från ett okänt nummer kan du söka på numret på Eniro eller via en annan nummerupplysningstjänst. Det finns ett antal sidor på internet där du kan jämföra priser på en vara hos olika återförsäljare. På så vis vet du om du kan köpa den billigare någon annanstans. Två av de största tjänsterna för att jämföra priser heter Pricerunner och Prisjakt.


5. Det finns en app för allt

Är det något du önskar se eller göra kan du vara säker på att det finns en app (applikation) till din hjälp. Vissa appar kostar pengar, andra är gratis. Ett säkert kort är att leta via Google Play eller Appstores topplistor för att få en överblick av vad som finns. Något som alla kan ha nytta av är till exempel: en dagstidning, sociala medier som Facebook och Instagram, en app för din bank och en app för lokaltrafiken där du bor, så att du enkelt kan se när tåg och bussar går.

Tänk på att: Vissa appar är gratis att ladda ner, men erbjuder köp inuti själva appen. För att undvika onödiga extra köp när du lånar ut din smartphone till barnbarnen, kan du lätt ställa in så att det krävs en PIN-kod för att genomföra köp.

Så gör du: när du är i Google Play-butiken, tryck på Meny-knappen längst upp till vänster. Välj Inställningar och tryck på "Kräv lösenord vid köp". Tänk på att när du godkänner en nedladdning av en app, så är appen öppen för inköp i 15 minuter.

Hoppas du har nytta av några av tipsen och nu känner dig redo att komma igång med den nya telefonen. Tveka inte att utforska inställningarna och apparna på egen hand för att få så mycket nytta och glädje som möjligt av din nya smartphone.

Lycka till!