Julspecial

Smartphoneskolan Julspecial

Nu är det äntligen jul igen, och med din Doro smartphone blir allt julstök både enklare och roligare. Nedan ser du ett urval av roliga och smarta funktioner som hjälper dig att få ihop julen och göra den så där härligt fantastisk. I år är julstress ett minne blott!

Spotify
För att fylla hemmet med härlig julstämning är julmusik nästan ett måste. Men visst är det tråkigt med samma julskiva år efter år? Med Spotifys enorma utbud kan du gladeligen lyssna på julmusik under hela julen utan att behöva tjata ut och bli trött på samma låtar. Kanske gillar du julmusik med inslag av jazz? Eller julmusik från svenska artister? Kanske vill du höra helt nya jul-låtar? Eller gamla goda 50-tals klassiker? Tryck på de ”tre horisontella linjerna” uppe till vänster för att få fram menyn, tryck därefter på ”Sök” och tangentbordet kommer fram så du kan skriva. Du kan välja att lyssna på en viss artist, ett särskilt album eller en spellista som någon satt ihop.

Läs mer om hur du använder Spotify här

Instagram
För att hitta inspiration inför julen är Instagram är en perfekt plats. Många butiker och andra användare lägger upp fina bilder med tips på både inredning, bakning och annat som kan höja julstämningen. Du kan såklart även inspirera andra genom att fotografera årets pepparkakshus, den färdigpyntade julgranen eller skåla med de som följer dig genom att fotografera dig med en kopp glögg i handen. Bara din kreativitet sätter gränser.

Läs mer om hur du använder Instagram här

Smarta funktioner (ficklampa, kalkylator)
Julklappshemligheter, lussevaka eller kanske att ställa ut gröten? Sluta fumla i mörkret, med din Doro smartphone har du alltid en ficklampa nära till hands. Den kan vara extra bra att ha kring alla bestyr under de mörka vintermånaderna.

I mappen Smarta funktioner hittar du även en kalkylator, utgifterna rullar snabbt iväg under december månad, men med din Doro smartphone är det lätt att ta kontroll över jul-budgeten. Utgifter och uträkningar kan du sedan föra in i Anteckningar som du hittar i samma mapp. Här kan du skapa olika anteckningar som du enkelt kan gå tillbaka till, läsa och redigera. På detta sätt kan du exempelvis direkt fylla i barnbarnens önskningar och sedan enkelt plocka fram dessa anteckningar i affären. Ett smidigt sätt att komma ihåg vad som verkligen önskas, och en stor hjälp i jakten på att samla poäng hos dina små favoriter.

Läs mer om Smarta funktioner här

Kamera
För att fånga julens alla magiska stunder gäller det att vara snabb med kameran. När man fotograferar inomhus med endast mysigare julbelysning kan det vara svårt att få till skarpa bilder. Håll kameran så stilla som möjligt för att undvika skakningar, ta gärna stöd mot en vägg eller ett bord så brukar det gå lättare. Bästa ljuset att fotografera i är alltid dagsljus, är du inomhus så försök stå nära ett fönster, men tänk på att inte ha fönstret rakt bakom motivet för då kommer det bara bli en mörk siluett. Under vinterhalvåret är det dock ofta mörkt ute och det kan vara svårt att få tillräckligt med ljus, då kan det vara bra att använda blixt vid fotograferingen. Tryck på knappen ”Fler alternativ” med tre lodräta prickar i kameraläget på din Doro smartphone. Genom att trycka på blixtsymbolen om och om igen du kan välja om du vill fotografer med blixt, utan blixt eller automatisk blixtinställning. Med den automatiska blixtinställningen känner kameran av hur mörkt det är i rummet och om blixt behövs eller ej. Ibland räcker inte denna inställning utan man får ställa in att använda Blixt till alla bilder. Prova dig fram lite innan festligheterna drar igång så får du lättare bra bilder när det väl är dags.

Under knappen Flera alternativ kan du även trycka på Timer och välja om det ska vara en tidsfördröjning på 5 sekunder eller 10 sekunder innan bilden tas. Detta innebär att när du tryckt för att ta bilden hinner du springa fram och sätta dig i tomtens knä så även du kan vara med på årets familjefotografi.

Läs mer om hur du använder kamerafunktionen här

Youtube
I applikationen Youtube kan du hitta både instruktionsvideor och inspiration. Det finns en uppsjö av små filmklipp där andra användare har lagt upp sina bästa tips på både det ena och det andra. Kanske vill du pyssla ihop en extra tjusig adventsljusstake i år, eller veta vad andra gjort för kul när de varit tomte för familjen. Hur dekorerar man de snyggaste jul-bakverken eller installerar det maffigaste ljusspelet på huset. Sök på Youtube och du kan få mängder av inspiration och tips av andra.
Det som florerar mest på Youtube är nog filmer med humoristiska inslag, så gillar man blunders eller folk som gör bort sig kan man enkelt fördriva en kväll med mycket skratt framför Youtube. Så ta fram glögg och julgodis och intag soffan med vänner och familj, mycket nöje!

Läs mer om hur du använder Youtube här

Facebook
Julskinkan har rymt! Kan det vara någon som har sett den? Facebook är bra när man behöver nå ut till många i sin vänkrets snabbt. Du kan ställa öppna frågor genom att skriva ett inlägg som vänner och vänners vänner sedan kan svara på. Kanske behöver du tipps på julklappar eller kluriga julklappsrim. Tänk bara på att personen som ska få julklappen också kan se inlägget om han eller hon har ett konto på Facebook. Du kan också lägga upp en trevlig bild på dig iförd tomteluva och önska alla dina vänner en god jul samtidigt. På så sätt kan du spara in julkorten i år.

Läs mer om hur du använder Facebook här

Google
Du har säkert stött på uttrycket ”Att Googla”, det betyder helt enkelt att söka på Google. Genom att söka information på Google får du svar och information direkt i din Doro smartphone. Kanske behöver du snabbt rusa iväg på julaftonskväll för att köpa tidningen, då kan du Googla den lokala handlarens öppettider. Högläsning av julsagor, anekdoter eller historisk fakta om julen kan vara en trevlig aktivitet under decembers mörka kvällar. Det är bara att Googla och du hittar det du vill ha, och antagligen mycket mer där till.

Läs mer om hur du använder Google här

God Jul önskar Doros smartphoneskola!


Smartphoneskolan del 1

Surfa smart med wifi!

Läs mer

Smartphoneskolan del 2

Underhållning direkt i telefonen!

Läs mer

Smartphoneskolan del 3

Hitta rätt på resan!

Läs mer

Smartphoneskolan del 4

Använd kameran smart!

Läs mer

Smartphoneskolan del 5

Det finns appar för nästan allt! Kul och spännande!

Läs mer

Smartphoneskolan del 6

Ladda din smartphone!

Läs mer

Smartphoneskolan del 7

Smarta funktioner

Läs mer

Smartphoneskolan del 8

Upptäck Spotify!

Läs mer

Smartphoneskolan del 9

Lär dig med YouTube

Läs mer

Smartphoneskolan del 10

Full koll med Facebook!

Läs mer

Smartphoneskolan del 11

Dela med dig av dina stunder på Instagram

Läs mer

Smartphoneskolan del 12

Googla i mobilen

Läs mer

Smartphoneskolan del 13

Mobilt BankID

Läs mer

Smartphoneskolan Julspecial

Smarta tips i jul

Läs mer